Sunday, January 16, 2011

sekarang tgh study break jadi kita bercerita tentang study

actually aku perasan masalah paling besar masa aku study is mengantuk..so, smlm aku da search macam mana nak elakkan mengantuk...

1. jangan minum susu (esp. warm milk)...milk contains tryptophan, a precursor to serotonin which is a neurotransmitter that stimulates the sleep centre..

2. makan snack - snack actually can fight off mental fatigue (+ glucose)...recommended healthy snacks are:
       -yogurt
       -fruits
       -chopped raw veggies (mmg aku takkan mkn la yg ni)

3. take a cold shower (not recommended in winter..:D) - the coldness will jolt your system....

4. buat something yang relaxing tetapi still menggunakan otak - example : crosswords, sudoku, maen PES

5. update blog - :D :D


p/s: my exams are on the 20th...wish me luck..:)

8 comments:

aimi nadiah said...

owh.. all de best 4 ur exam..
susu mmg cpt ngantuk.. bgs minum bila nk tdo.. bkn minum masa nk stdy.. hehe..

Mimie said...

yang ke 6:- baring.haha.All the best doc.

illmie rozlan said...

aimi : thanx..haha..agak r...minum susu je mata trus terpejam..haha

mimie : yang ke 7 : tertidur..haha..thanx..:)

amy said...

susu buat ngantuk??ish pelik sbb org kata minum susu bgus..

illmie rozlan said...

amy : susu mmg bgus...cuma dier ada "side effect" iaitu mengantuk...:)

mimi mn said...

rasanya dah buat 1,2 dan 5 malangnya tetap tarik selimut lepas 5 minit bukak buku haha.

eja said...

main dgn jari xmsuk list ke...aha..

FIFIEY LYCHEE MARATION said...

petua yg sgt bgus. boleh amalkn ni.

Post a Comment